Ketting reinigen en smeren

Een schone en goed gesmeerde ketting is niet alleen van belang voor de levensduur van je aandrijving, het vergroot ook je fietsplezier. Niets zo vervelend als een hele dag fietsen met een piepende en krakende ketting.

Reinig en smeer je ketting daarom regelmatig. Voor mountainbikes geldt dat je de ketting bijna wel na elke rit moet reinigen. Zand en modder zorgen er namelijk voor dat je ketting en tandwielen sneller slijten. Voor een racefiets hangt het af van de weersomstandigheden. Na een rit door de regen moet je de ketting zeker reinigen en smeren.

Probeer in ieder geval altijd te voorkomen dat je met een piepende of krakende ketting fietst. Dit is beter voor de levensduur van je ketting en cassette en het fiets ook veel prettiger.

In de video hiernaast laten we zien hoe je jouw aandrijving echt heel grondig schoonmaakt. In de regen heb je onderstaande spullen nodig voor het schoonmaken van je aandrijving en ketting:
+ Schoonmaakmiddel of ontvetter
+ Borstel
+ Poetsdoek
+ Emmer met (warm) water en/of tuinslang

Let op, het afspuiten van je fiets met een hogedrukspuit wordt altijd afgeraden! Door de hoge druk worden vettige beschermlaagjes rondom de lagers weggeblazen en dit zorgt voor extra hoge slijtage van (wiel)lagers van je fiets. Spuit daarom ook met de tuinslang beter nooit direct op je wiellagers, balhoofd of trapas.