Controleren slijtage en ketting vervangen

Een fietsketting is vanzelfsprekend onderhevig aan slijtage, en rekt op den duur daarom ook uit. Een versleten en opgerekte ketting zorgt op zijn beurt weer voor (extra) slijtage van kettingblad(en) en tandwielen. Ook heeft een versleten ketting een negatieve invloed op de werking van de derailleur en slijten de derailleur wieltjes sneller. 

Vervang je op tijd de ketting, dan hoef je de cassette waarschijnlijk nog niet te vervangen. Rijd je te lang door met een versleten ketting, dan moet je ook de casette vervangen omdat de tandwielen dan teveel ingesleten zijn op de ketting. 

Wat heb je nodig?
+ Ketting slijtage indicator of  Ketting slijtage indicator II
+ Kettingpons 

Houd jij de slijtage van je ketting al goed in de gaten? Voor het behoud van je aandrijving is ook de keuze van smeermiddel belangrijk: rijd je uitsluitend in droge omstandigheden, dan is een olie prima. Rijd je ook offroad of onder alle weersomstandigheden? Dan is een wax vaak een goede oplossing. Wax zorgt ervoor dat er geen zand aan de ketting en tandwielen blijft plakken, wat bij een olie vaak wel het geval is. Zand aan de ketting zorgt namelijk voor veel extra slijtage. Vandaar dat je de kettting van je mountainbike ook sneller moet vervangen dan die van de racefiets.